Rezervimet më të njohura në Turqi

Turqia ka një popullsi prej më shumë se 80 milionë banorë. Ky vend është shtëpia e disa sportistëve të profilit të lartë si Herdo Torkogulu, Mehmet Okur dhe Rustu Recber. Sportet si garat me kuaj janë shumë të njohura. Lexuesit mund të supozojnë se këta faktorë i shtohen një kombi që feston aktin e basteve sportive. Megjithatë, realiteti i situatës është më i ndërlikuar.

Është e drejtë të thuhet se shumë turq kanë një pasion për bastet sportive. Problemi është se ato janë të kufizuara në rreth pesë faqe kombëtare të basteshkruesve. Prandaj, opsionet e tyre të lojërave të fatit janë disi të kufizuara. Si rezultat, një numër i madh lojtarësh preferojnë të përdorin prezantuesit ndërkombëtarë. Qytetarët që duan të vënë një bast duhet të lundrojnë një sërë ligjesh të krijuara për të kufizuar përvojën e tyre të lojërave të fatit.

Rezervimet më të njohura në Turqi
Ethan Moore
WriterEthan MooreWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
LocaliserArdit KrasniqiLocaliser
Bookmakers lokale kundrejt faqeve të basteve në internet

Bookmakers lokale kundrejt faqeve të basteve në internet

Pikëpamjet kombëtare ndaj basteve sportive janë ndikuar nga natyra multikulturore e Turqisë. Ndodhet në kufirin midis Evropës dhe Azisë. Njerëzit kanë një pasion shumë të fortë për futbollin dhe krenohen me kombëtaren e tyre.

Pavarësisht se është një vend laik, pikëpamjet islame në lidhje me lojërat e fatit kanë hyrë në ndërgjegjen kombëtare. Një seri skandalesh brenda industrisë së kazinove që përfshijnë pastrimin e parave kanë ndikuar gjithashtu në legjislacionin e qeverisë.

Bookmakers lokale kundrejt faqeve të basteve në internet
Historia e basteve në Turqi

Historia e basteve në Turqi

Ekziston një vijë e qartë ndarëse që ndan dy periudha shumë të ndryshme të basteve brenda Turqisë. Për shumë qytetarë ndryshimi duket mjaft i kohëve të fundit. Ata mund të kujtojnë një kohë kur kishin akses në një bollëk të opsionet e basteve sportive. Ky nuk është më rasti. Historia e basteve në vend mund të shqyrtohet duke parë legjislacionin kundër kazinosë që në mënyrë efektive ndaloi shumicën e formave të lojërave të fatit.

Ne te shkuaren

Është interesante të theksohet se peizazhi brenda industrisë turke të lojërave të fatit ishte shumë i ndryshëm në të kaluarën. Për disa vite ishte jashtëzakonisht fitimprurës, duke gjeneruar miliarda dollarë. Në kohën kur u prezantua legjislacioni kufizues, rreth 20,000 njerëz ishin të punësuar në industri. Lojtarët gjithashtu kishin akses në një gamë të mirë lojrash.

Përpara viteve '90, ligjshmëria e basteve sportive dhe formave të tjera të lojërave të fatit ishte në një gjendje harresë. Teknikisht nuk ishte as i ndaluar dhe as i ligjshëm. Lojtarët përfituan nga ky fakt duke vendosur baste në sportet e tyre të preferuara pa u shqetësuar për ndonjë gjobë nga njësitë qeveritare. Kjo liri kishte edhe një anë negative. Raportet e lajmeve sugjeronin se kazinotë turke përdoreshin për pastrim parash.

Historia e basteve në Turqi
Bastet në ditët e sotme në Turqi

Bastet në ditët e sotme në Turqi

Në kohët moderne, qasja në faqet e parregulluara të basteve sportive është e bllokuar brenda Turqisë. Për të kufizuar fluksin e parave në këto organizata, qeveria bllokon transaksionet dhe lëshon gjoba. Shumica dërrmuese e basteve sportive janë ndaluar. Megjithatë, lojtarët ende mund të vendosin baste në garat me kuaj dhe ekziston një llotari kombëtare popullore.

Pavarësisht kufizimeve të fundit, ka ende disa faqe të parregulluara në internet në dispozicion të lojtarëve turq. Çështja është se ata mund të ndiqen penalisht nëse kapen duke iu qasur atyre. Për më tepër, çdo fitim i bërë nga një bast i nënshtrohet tatimit.

IDDAA është një ent shtetëror i basteve sportive që shërben si furnizuesi i vetëm i tregjeve legjitime të basteve. Shumë faqe të huaja të kazinove kanë raportuar se qytetarët turq vazhdojnë të përdorin shërbimet e tyre, pavarësisht nga ligjet që i ndalojnë ta bëjnë këtë.

Bastet në ditët e sotme në Turqi
Çfarë ndryshoi?

Çfarë ndryshoi?

Pas vdekjes së një pronari kazinoje të profilit të lartë në 1996, shkalla e pastrimit të parave brenda industrisë u realizua. Fundi i viteve '90 dhe fillimi i viteve 2000 panë një shtytje nga qeveria për të parandaluar një aktivitet të tillë të paligjshëm duke rregulluar rëndë industrinë e lojërave të fatit. Një sërë aktesh të rëndësishme legjislative ndryshuan plotësisht mënyrën se si njerëzit mund të bastnin. Kjo rezultoi në një rritje të kazinove online turke.

U futën gjoba të rrepta për të kufizuar rritjen e lojërave të fatit në internet. Institucionet financiare kombëtare u detyruan të bllokonin transaksionet midis bastorëve dhe bastvënësve. Industria dikur e lulëzuar e lojërave të fatit është kthyer në një industri të ndrydhur. Tani ka një theks shumë më të madh në licencimin dhe rregullimin. Shteti është përgjegjës për t'u ofruar qytetarëve turq opsionet e basteve.

Çfarë ndryshoi?
E ardhmja e basteve në Turqi

E ardhmja e basteve në Turqi

Ka disa faktorë që mund të ndikojnë në drejtimin në të cilin shkon qeveria turke kur bëhet fjalë për bastet sportive. Historia e fundit ka treguar një prirje drejt rregullimit ekstrem. Nëse mbështetja publike për kazinotë nuk fiton tërheqje, kjo ka të ngjarë të vazhdojë. Ministri i Financave ka dhënë disa tregues se taksat mund të rriten mbi fitimet e basteve.

Nga ana tjetër, qeveria ka deklaruar gjithashtu synimin e saj për të ndryshuar mënyrën e trajtimit të aktiviteteve të lojërave të fatit. Për shembull, mund të prezantojë lloje të reja lojërash në faqet e saj të sponsorizuara nga shteti. Gjithashtu ka pasur një shtysë për të rritur raportin e shpërndarjes së të ardhurave të operatorëve të basteve. Duket e mundshme që në të ardhmen çdo formë e lojërave të fatit të paligjshëm do të goditet. Qeveria turke ka zbuluar plane për të bashkëpunuar me autoritetet ndërkombëtare për këtë arsye.

E ardhmja e basteve në Turqi
A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?

A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?

Ligjshmëria e basteve turke varet nga lloji i lojës që luhet. Shumë lojëra tavoline si pokeri janë të ndaluara. Aktualisht ka një ndalim të plotë për çdo formë të lojërave të fatit në internet që nuk është sanksionuar nga shteti.

Shoqata Sport Toto rregullon zyrtarisht bastet sportive. Përjashtimi i vetëm nga ky rregull është gara me kuaj, e cila është nën autoritetin e Klubit të Kalorësit Turk. Prandaj, lojtarët duhet të gjejnë faqe që janë lëshuar me licencë nga këto organizata. Nëse jo, ata mund t'i nënshtrohen gjobave të konsiderueshme.

Slots dhe bingo janë të ndaluara. Megjithatë, lotaria lejohet me licencë nga Administrata Kombëtare e Lotarisë. Loja shtetërore quhet Milli Piyango dhe prej vitesh është shijuar nga shumë lojtarë. Ky autoritet trajton gjithashtu çdo lojë bixhoz të tipit numerik ose fitues të menjëhershëm.

A janë të ligjshme kazinotë në Turqi?
Si mund të dalloni nëse një faqe turke e basteve sportive është e ligjshme?

Si mund të dalloni nëse një faqe turke e basteve sportive është e ligjshme?

Qeveria turke ka një marrëdhënie të trazuar me lojërat e fatit. Kazinotë u ndaluan zyrtarisht në vitin 1998. Deri në vitin 2006, vetëm shteti që siguronte lojërat e fatit lejohej. Megjithatë, kazinotë që i shkelin këto ligje vazhdojnë të ekzistojnë. Në vitin 2013 u futën penalitete të shtuara me qëllim uljen e numrit të lojtarëve të kazinove joshtetërore.

Ky legjislacion ka pasur sukses të kufizuar. Në fakt, lojtarët turq gjenerojnë një sasi të konsiderueshme të ardhurash për faqet e huaja. Sanksionet aktuale nënkuptojnë se çdo qytetar që kapet duke luajtur në një faqe të pa miratuar nga IDDAA merr një gjobë nga 100 deri në 500 £. Prandaj, ligjet turke e bëjnë aktin e lojërave të fatit mjaft të rrezikshëm.

Si mund të dalloni nëse një faqe turke e basteve sportive është e ligjshme?
Aktet e basteve në Turqi

Aktet e basteve në Turqi

Në vitin 2006 hyri në fuqi Ligji për parandalimin e pastrimit të produkteve të veprës penale. Kjo u krijua pjesërisht për shkak të një numri skandalesh të profilit të lartë që përfshinin pronarët e kazinove. Vendet e lojërave të fatit ishin në shënjestër të veçantë në akt. Ndonëse kjo nuk kishte asnjë efekt të drejtpërdrejtë te lojtarët, do të thoshte se operatorët dhe tregtarët u kontrolluan shumë nga autoritetet turke.

Kur ligji nr. 7258 u miratua, ai përcaktoi se si forma të ndryshme të basteve sportive mund të bëhen të ligjshme. Në akt thuhet në thelb se Drejtoria e Rinisë dhe Sporteve lëshon leje për faqet e basteve sportive. Kjo bëhet duke ushtruar të drejtat e Kryesisë së Organizatës Sport Toto. Nëse subjektet private duan të ofrojnë lojërat e fatit në mënyrë të ligjshme atëherë duhet të marrin leje nga kjo organizatë.

Ligji për Kundërvajtje është një nga aktet më të rëndësishme për pronarët dhe lojtarët e faqeve të lojërave të fatit. Në nenin 34 të tij thuhet se çdo lloj basti joshtetëror është i ndaluar. Njerëzit që zbulohet se janë përfshirë në të mund të ndalohen.

Për më tepër, fitimet e tyre mund të konfiskohen. Ky akt nuk bën asnjë dallim midis botës reale dhe lojërave të fatit në internet. Furnizimi i një vendi dhe mundësie për të luajtur bixhoz është i paligjshëm. Kushdo që zbulohet se e bën këtë mund të gjobitet dhe/ose të burgoset.

Aktet e basteve në Turqi
Çfarë do të thotë e gjithë kjo për lojtarët?

Çfarë do të thotë e gjithë kjo për lojtarët?

I gjithë ky legjislacion në thelb e bën të vështirë për lojtarët gjetjen e një furnizuesi të basteve sportive. Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se është e pamundur. Në një farë mënyre qytetarët turq janë me fat. Zbatimi i ligjeve të tilla të forta dhe të gjera do ta bëjë më të lehtë për lojtarët të dinë se cilat subjekte të lojërave të fatit janë legjitime. Gjithçka që duhet të bëjnë është të zgjedhin atë që është licencuar nga autoriteti përkatës.

Shumë tifozë të basteve duan të kenë sa më shumë opsione të jetë e mundur. Problemi është se ata mund të përfundojnë duke zgjedhur një ofrues me reputacion. Ligjet turke mund të duken kufizuese apo edhe drakoniane. Megjithatë, ato u vendosën për të mbrojtur sa më shumë lojtarët. Për shembull, orët e funksionimit të kazinove legale janë të kufizuara në 8 orë në ditë. Kjo ndihmon për të parandaluar varësinë midis lojtarëve.

Çfarë do të thotë e gjithë kjo për lojtarët?
Lojërat e preferuara të lojtarëve turq për të vënë bast

Lojërat e preferuara të lojtarëve turq për të vënë bast

Për shkak të rregulloreve të shtrënguara, lojtarët vendas janë mjaft të kufizuar në llojet e lojërave që ata mund të gëzojnë ligjërisht. Pavarësisht kësaj, ekziston një komunitet i lulëzuar i bazuar në garat me kuaj. Mijëra nga këto kafshë rriten në Turqi dhe disa kalorës të talentuar kanë arritur të arrijnë një nivel të mirë famë.

Bastet në këtë sport janë veçanërisht të popullarizuara, sepse ai u ka shpëtuar ndalimeve të përgjithshme në të kaluarën. Është gjithashtu e zakonshme të shikosh pishina futbolli në internet për ndeshjet kombëtare dhe ndërkombëtare. Basketbolli, tenisi dhe volejbolli janë vetëm disa tregje që kanë filluar të gjejnë një bazë klientësh në rritje.

Në vitin 1993 u themelua Milli Piyango İdaresi. Ky është një organ llotarie shtetërore që operon një sërë lojërash të rregullta. Aktualisht nëse qytetarët duan të luajnë shortin atëherë kjo është e vetmja organizatë që e ofron atë. Në të gjithë Turqinë është shfaqur një fenomen kulturor i njohur si Kahve.

Këto janë tubime shoqërore ku shumica e burrave në pension takohen për të luajtur lojëra letrash së bashku. Si rezultat i Kahve, ekziston një treg i fortë i synuar i meshkujve të moshuar, të cilët do t'i gjenin tërheqëse lojërat e tavolinës live në internet. Meqenëse ka një theks në shoqërimin, ata ka të ngjarë të kërkojnë faqe që kanë një opsion bisede me tekst.

Lojërat e preferuara të lojtarëve turq për të vënë bast
Mënyrat më të mira të pagesës në Turqi

Mënyrat më të mira të pagesës në Turqi

Monedha zyrtare për lojtarët e fatit në Turqi dhe Qipron Veriore është lira turke. Prandaj këta lojtarë do të jenë në kërkim të faqeve të basteve që ofrojnë këtë emërtim. Një lira përbëhet nga njëqind kuru.

Është e rëndësishme të mbani mend se çdo transaksion financiar brenda këtij vendi është i rregulluar rreptësisht. Lojtarët duhet të paguajnë taksa për të gjitha fitimet e tyre të basteve. Për bastet sportive tarifa tenton të jetë rreth 5%. Megjithatë, forma të tjera të lojërave të fatit si p.sh lojërat e kazinosë në internet mund të jetë deri në 10%. Rrjedhimisht, kumarxhinjtë duhet të faktorizojnë humbjen nëse duan të llogarisin fitimet totale të fituara nga një fitore.

Një numër vendesh kanë mbajtur një qëndrim zyrtar ose pro ose kundër kriptomonedhës menyra pagese. Turqia nuk është një prej tyre. Ndërsa disa transaksione kripto kryhen nga lojtarë turq, Bitcoin priret të mos jetë një formë e vlefshme pagese.

Kjo për faktin se asnjë shitës bastesh nuk e pranon atë për tërheqje ose depozita. Lajmi i mirë është se metodat tradicionale janë shumë më të disponueshme. Këto përfshijnë transferimin bankar, kartën bankare dhe disa nga opsionet më të njohura të portofolit elektronik.

Mënyrat më të mira të pagesës në Turqi
Pyetjet e shpeshta

Pyetjet e shpeshta

A pranohet lira turke në faqet evropiane?

Po. Edhe pse bastet online janë të kufizuara në vetë Turqinë, kjo nuk i ka penguar faqet e huaja të kazinove që të ofrojnë ushqim për qytetarët. Lira është e disponueshme si një mënyrë pagese në një sërë uebsajtesh të ndryshme ndërkombëtare. Megjithatë, shumë lojtarë turq preferojnë të luajnë kumar duke përdorur euro në vend.

Po në lidhje me bastet sportive celulare?

Si bota reale ashtu edhe lojërat e fatit në internet i nënshtrohen të njëjtave ligje të përgjithshme turke. Prandaj, mënyra për të hyrë në një ent të basteve sportive është pak a shumë e parëndësishme kur bëhet fjalë për legjislacionin. Megjithatë, lojtarët mund t'i shohin bastet celulare veçanërisht tërheqëse për shkak të komoditetit të tyre.

Cilat lloje bastesh janë të zakonshme në Turqi?

Kjo do të varet nga shijet e lojtarit. Është bërë më e zakonshme që njerëzit të rrisin aksionin duke vendosur baste më të larta. Disa shembuj të njohur përfshijnë:

  • Drejt
  • Linja totale
  • Linja parash
  • Parlay
  • Ngacmues

A përdoren VPN nga lojtarët turq?

Po, por kjo bëhet me rrezikun e tyre. Një VPN mund të përdoret për të anashkaluar ndalimin turk në faqet joshtetërore të lojërave të fatit. Të bësh këtë nuk do të thotë që lojtari po i qaset ofruesit të basteve në mënyrë ligjore. Në fakt, nëse ata kapen, ka të ngjarë që ata të ndiqen penalisht nga autoritetet turke.

Pyetjet e shpeshta
About the author
Ethan Moore
Ethan Moore

Ethan "BetMaster" Moore, i lindur në mes të energjisë pulsuese të Londrës, kombinon një mendje të mprehtë analitike me eksitimin e sportit. Si shkrimtari kryesor për BettingRanker, ai ofron një përzierje unike të statistikave, strategjive dhe tregimeve, duke e bërë botën e basteve sportive të arritshme dhe emocionuese.

Send email
More posts by Ethan Moore