Gjuajtje me Hark

Historikisht, gjuajtja me hark ishte e përfshirë me gjuetinë ose ruajtjen e shtëpive dhe mbretërive kundër ushtrive pushtuese. Ajo ka ekzistuar për gati 10.000 vjet para Krishtit. Megjithatë, në kohët e fundit, ajo është shfaqur si një lloj argëtimi përpara se të shndërrohej në një konkurs. Britanikët ishin ndër të parët që e bënë atë të njohur si sport.

Shigjetarët nga shumë kombe, veçanërisht Hubert Van Innis i Belgjikës, konkurruan në lojën inauguruese të gjuajtjes me hark të Olimpiadës në Paris në vitin 1900. Ka pasur lojëra olimpike pa gjuajtje me hark në vitet e ndërmjetme. Nga ana tjetër, gjuajtja me hark është sot një sport me gara dhe atletë që përfaqësojnë kombet e tyre në Lojërat Olimpike.

Gjuajtje me Hark
Pse gjuajtja me hark është e popullarizuar për bast?

Pse gjuajtja me hark është e popullarizuar për bast?

Vlen të përmendet se lojërat më të vjetra të gjuajtjes me hark paraqisnin pëllumba gjuajtëse. Konkurrentët tani përdorin një mburojë për të goditur një objektiv specifik. Sporti përcaktohet gjithashtu me rregulla specifike. Kështu ishte në gjendje të përshtatej brenda Lojërat Olimpike Verore orarin.

Një nga arsyet pse gjuajtja me hark mund të jetë a sport popullor për të vënë në lojë është për shkak të shumëllojshmërisë së disiplinave dhe garave të përfshira, të cilat mund t'i bëjnë bastet sportive më emocionuese.

Kur bëhet fjalë për këtë sport, ka dy disiplina kryesore. Gjuajtja tradicionale me hark përkufizohet si gjuajtje pa përdorimin e ndonjë ndihme teknike, dhe harkëtarët tradicionalë përdorin kryesisht harqe të gjata dhe kthesa. Nga ana tjetër, gjuajtja me hark në shënjestër është një disiplinë e gjuajtjes me hark që kërkon që atletët të gjuajnë në objektiva me ngjyra dhe të rrumbullakëta. Objektivat standarde shënohen me dhjetë rrathë koncentrikë të ndarë në mënyrë të barabartë me vlerat e rezultateve që variojnë nga 1 në 10.

Ka gjithashtu shumë gara dhe turne të gjuajtjes me hark që duhen pritur, të tilla si:

  • Raundi FITA është një turne njëditor në natyrë, në të cilin çdo shigjetar ka 144 shigjeta me 36 gjuajtje nga secila prej katër distancave.
  • Raundi i brendshëm FITA, përfundon me 30 shigjeta të gjuajtura nga një distancë prej 18 m nga çdo skaj. Raundet e brendshme FITA përdorin fytyra objektive me 3 pika me diametër 40 cm (60 cm për fëmijët).
  • Raundi Olimpik FITA mbyllet me 36 shigjeta secili skaj nga 70m deri në raundin final.
  • Ligat e brendshme, ku skuadrat me tre shigjetarë luftojnë kundër njëri-tjetrit. Çdo harkëtar gjuan tre shigjeta nga një distancë prej 18 metrash, me një kufizim kohor prej dy minutash për fund.
  • Liga në natyrë, në të cilën marrin pjesë ekipe me tre persona. Tre shigjeta për harkëtar në secilin skaj, për një total prej tre skajesh, nga një faqe objektivi 50m deri në 80cm. Të gjitha shigjetat duhet të gjuhen brenda tre minutave.
  • Gjuajtje me hark në terren kryhet jashtë. Fytyrat rrethore të objektivit përbëhen nga 5 unaza. Ato janë të zeza dhe vetëm unaza e brendshme është e artë, dhe janë deklaruar vetëm 12 nga 24 distancat.
  • Gjuajtje me hark 3D imiton skenarët e gjuetisë. Shigjetarët qëllojnë krijesat me shkumë nga distanca të papërcaktuara.
  • gjuajtje me hark japonez njihet si kyudo. Kyudo është shumë më tepër sesa thjesht gjuajtje dhe shënim; Bëhet fjalë për ceremoninë dhe komponentët shpirtërorë gjithashtu. Yumi, harku Kyudo, ndryshon shumë nga harqet perëndimore, për shkak të formës së tij asimetrike.
  • Gjuetia e harkut, ose gjuetia me hark dhe shigjeta, si dhe peshkimi me hark, janë të ndaluara në disa vende të Evropës Perëndimore, duke përfshirë Austrinë dhe Gjermaninë. Megjithatë, entuziastët dhe turistët në disa vende mund të marrin një licencë për gjuetinë e harkut.
Pse gjuajtja me hark është e popullarizuar për bast?
Si të bastni në gjuajtjen me hark

Si të bastni në gjuajtjen me hark

Nëse ju pëlqejnë bastet sportive, mund të dëshironi të provoni bastet në gjuajtjen me hark për një emocion dhe emocion të ri. Gjuajtja me hark mund të mos jetë aq popullor sa sportet e tjera në të gjithë botën, por ka disa karakteristika dhe histori intriguese që do t'ju tërheqin të vini bast më shumë.

Richard III i Anglisë prezantoi legjislacionin e ri që ndalonte lojërat me zare si tavëll diku në vitet 1380, sepse harkëtarët e tij ushtarakë po shpenzonin shumë kohë duke luajtur tavëll, por jo mjaftueshëm duke praktikuar gjuajtjen me hark.

Pra, si iu përgjigjën harkëtarët e tij ndaj kësaj? Ata praktikuan këtë sport, por shpikën gjithashtu një sërë lojërash kumari bazuar në aftësitë e gjuajtjes me hark, duke i lejuar shigjetarët të bastojnë si me veten ashtu edhe me të tjerët. Me avancimin e teknologjisë, prezantuesit kanë përfshirë këto gara të lidhura me gjuajtjen me hark në ofertat e tyre, që do të thotë se tani është e mundur të vihet bast për gjuajtjen me hark.

Megjithatë, mbani në mend se nuk duhet të kufizoheni vetëm në një libër sportiv. Kur bëhet fjalë për bastet e gjuajtjes me hark, jo të gjithë basteshkruesit janë krijuar të barabartë. Disa mund të mbulojnë vetëm disa tregje, por të tjerët mund të japin një gamë më të gjerë.

Më e rëndësishmja, jo të gjithë bastebërësit janë aq të zellshëm ose të aftë në vlerësimin e tregjeve të tyre sa të tjerët. Pra, përpara se të bëni një kunj, shqyrtoni të gjitha opsionet tuaja. Ju mund të zbuloni shpejt se papritmas keni zhvilluar një kuptim të mirë se me cilët bastesh janë më të dobishmet për të luajtur kumar.

Si të bastni në gjuajtjen me hark
A janë të ligjshme bastet e gjuajtjes me hark në internet?

A janë të ligjshme bastet e gjuajtjes me hark në internet?

Në zonat ku baste sportive në internet është e lejueshme, bastet e gjuajtjes me hark janë të ligjshme. Bastorët individualë në zonat ku bastet sportive në internet nuk janë të ndaluara mund të përdorin platformat e basteve të garave me varka në det të hapur. Edhe pse është teknikisht e paligjshme të përdorësh shërbimet e basteve të atletikës në det të hapur, ka pak ose aspak kufizime që ju pengojnë ta bëni këtë.

Kufizimet e vetme të lojërave që mund të ndikojnë në bastet tuaja janë ato që pengojnë institucionet financiare të përpunojnë transaksione me ofruesit e lojërave të fatit - të cilat mund të zgjidhen lehtësisht duke përdorur metoda zëvendësuese të pagesës - ose rregullore që ndalojnë forma të caktuara të gjuajtjes me hark për të cilat dëshironi të vini bast, si p.sh. si ligje që ndalojnë gjuetinë me hark dhe peshkimin me hark.

A janë të ligjshme bastet e gjuajtjes me hark në internet?
Si të bastni në gjuajtjen me hark

Si të bastni në gjuajtjen me hark

Është e rëndësishme, si me çdo bast tjetër sportiv, që të keni njëfarë kuptimi për lojën dhe pjesëmarrësit. Për shembull, njohja e pikave të forta dhe të dobëta të lojtarëve dhe kundërshtarëve të tyre është e dobishme. Atletët me të cilët vini bast duhet të demonstrojnë njëfarë niveli njohurish për sportin, qëndrueshmërinë e rezultateve ose goditjeve, saktësinë dhe elasticitetin ndaj stresit gjatë gjithë lojës. Ju gjithashtu duhet të mësoni më shumë rreth shigjetave të përdorura në sport.

Si rezultat, është thelbësore t'i kushtoni pak kohë ndjekjes së ngjarjeve dhe shikimit të garës së harkëtarëve tuaj të preferuar. Kjo rrit shanset tuaja të hamendësimit të saktë të rezultatit të një loje. Kjo është kritike për të fituar çdo bast që vendosni kundër një personi ose loje.

Si të bastni në gjuajtjen me hark
Shanset më të mira të basteve për gjuajtjen me hark

Shanset më të mira të basteve për gjuajtjen me hark

Ekzistojnë katër lloje kryesore të tregjeve në bastet e gjuajtjes me hark,

Për fitore

Një lojë standarde e gjuajtjes me hark përmban grupe. Nëse shigjetari fiton setin, ai merr dy pikë; nëse seti është i barabartë, ai merr një pikë. Kur njëri nga atletët shënon 6 pikë ose më shumë, loja përfundon. Libërbërësit mund të pranojnë baste për një fitore me handikap.

Totali i pikëve

Vendosni një bast në internet për numrin e pikëve të shënuara në një set. Bastet mbi sasinë e përgjithshme të pikëve të shënuara në lojë gjithashtu mund të pranohen.

Për fitoren e turneut

Tani që shumica e garave kryesore në gjuajtje me hark janë zhvendosur në sistemin olimpik, shumë varet edhe nga shorti.

Një për një

Gjuajtësit duhet të zgjedhin një nga dy harkëtarët kundërshtarë që do të vlerësohen të parët në garë.

Shanset më të mira të basteve për gjuajtjen me hark
Këshilla për bastet e gjuajtjes me hark

Këshilla për bastet e gjuajtjes me hark

Para jush vendosni një bast në një ndeshje me hark, ju duhet të analizoni karakteristikat unike të secilit pjesëmarrës. Për shembull, duhet të zbuloni se sa efektivisht mund të përqendrohen, si dhe se si menaxhojnë me shkallë të ndryshme stresi dhe tendosje.

Ju gjithashtu duhet të dini se cilat janë nivelet e tyre të aftësive. Ju nuk do të keni kohë për të marrë të gjitha këto informacione pasi të ketë filluar konkursi, kështu që ju duhet të kryeni studimin tuaj shumë përpara fillimit të turneut. Rekordi i tyre do t'ju japë një ide se si kanë bërë ata në turnetë e mëparshëm.

Ju gjithashtu duhet të vlerësoni garat e shumta në të cilat harkëtarët pjesëmarrës kanë garuar gjatë karrierës së tyre, si dhe nëse janë përballur më parë me ndonjë kundërshtar. Në shumicën e rasteve, do të zbuloni se një pjesëmarrës që ju pëlqen pamja e jashtme, është takuar më parë me disa nga rivalët e tjerë, kështu që duhet të jeni kurioz se si u përballën me ta në të kaluarën. Nëse ata kanë humbur kundër një konkurrenti tre herë radhazi, ju mund të konsideroni të vini bast për një harkëtar tjetër.

Këshilla për bastet e gjuajtjes me hark
Kumar i përgjegjshëm

Kumar i përgjegjshëm

Për të mos humbur një shumë të madhe parash menjëherë, duhet t'i menaxhoni me kujdes financat tuaja. Mos harroni, kurrë nuk duhet të vini bast më shumë fonde sesa jeni të gatshëm të humbni. Për të shmangur humbjen e të gjitha parave tuaja menjëherë, ndani fondet tuaja. Nëse keni një seri të keqe, mos u përpiqni ta kompensoni duke rritur madhësinë e bastit. Ju ose duhet të vendosni një kufi se sa para mund të depozitoni çdo muaj ose një kufi se sa para mund të humbni në një lojë të vetme.

Ju duhet të jeni në gjendje të qëndroni të qetë dhe të pranoni se kur duhet të hiqni dorë. Kur jeni të frustruar, keni më shumë gjasa të merrni vendime të nxituara, gjë që është katastrofike kur bëhet fjalë për lojërat e fatit. Mbani një kokë të qartë në çdo kohë dhe konsideroni plotësisht thirrjen tuaj të gjykimit të ardhshëm.

Nëse gjërat po ju dalin jashtë kontrollit dhe dyshoni se po filloni të zhvilloni një varësi, provoni vetë-përjashtimin. Vetë-përjashtimi u lejon atyre që po luftojnë me problemet e lojërave të fatit të bëjnë një pushim dhe të përqendrojnë jetën dhe paratë e tyre diku tjetër.

Mund t'ju rilidhë me shërbime shtesë të komunitetit për t'ju ndihmuar në trajtimin e problemit tuaj të lojërave të fatit, si dhe t'ju ofrojë ndihmën që ju nevojitet nëse nuk jeni të sigurt se si të trajtoni hapat e ardhshëm në rikuperimin tuaj.

Kumar i përgjegjshëm