Psikologjia pas basteve: Një zhytje e thellë në mendjen e lojtarit

Bastet sportive janë një mënyrë se si njerëzit përpiqen të hamendësojnë rezultatet e lojërave sportive, si p.sh. kush do të fitojë një lojë futbolli ose sa pikë mund të shënojë një ekip basketbolli. Kur ata mendojnë mirë, ata mund të fitojnë para. Kohët e fundit, më shumë vende po lejojnë bastet sportive dhe me ndihmën e faqeve online, më shumë njerëz po përfshihen. Kjo ka çuar në një rritje të madhe të sasisë së parave që njerëzit vënë baste në sport.

Por pse njerëzve u pëlqejnë bastet në sport? Çfarë e bën atë argëtuese dhe çfarë mund ta bëjë atë të rrezikshëm? Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë arsyet pse njerëzit i pëlqejnë bastet sportive, se si mendja jonë ndonjëherë mund të na mashtrojë kur bastojmë dhe se si disa njerëz mund ta kenë të vështirë të ndalojnë bastet.

Përpara se të hyjmë në arsyet më të thella, le të sqarojmë se çfarë është bastet sportive. Në thelb është të bësh një supozim se çfarë do të ndodhë në një lojë sportive dhe të vendosësh para për atë supozim. Ndërsa më shumë vende kanë filluar të lejojnë këtë lloj bastesh, më shumë njerëz po shpenzojnë para për supozimet e tyre, duke e kthyer atë në një industri të madhe.

Psikologjia pas basteve: Një zhytje e thellë në mendjen e lojtarit

Motivimet për baste sportive

Për të kuptuar psikologjinë pas basteve sportive, është thelbësore të shqyrtohen motivet që i shtyjnë njerëzit të përfshihen në këtë aktivitet. Një sondazh i kryer nga Statista në vitin 2017 hodhi dritë mbi faktorët që i tërheqin individët baste sportive. Ndër të anketuarit u identifikuan motivet e mëposhtme:

 • Interesi i zgjeruar: Shumë individë mendojnë se bastet në sport i bëjnë lojërat më emocionuese dhe tërheqëse. Mundësia për të pasur një aksion në rezultat shton një shtresë shtesë interesi dhe kënaqësie.
 • Ndërveprimi social: Bastet në sport mund të jenë një mënyrë për t'u lidhur me miqtë, familjen ose kolegët. Ai ofron një rrugë për konkurrencë miqësore dhe shoqëri, pasi njerëzit mblidhen së bashku për të diskutuar bastet e tyre dhe për të brohoritur për ekipet ose lojtarët e tyre të zgjedhur.
 • Eksitim dhe emocion: Rritja e adrenalinës që vjen me vendosjen e një basti dhe pritjet e rezultatit mund të jenë shumë emocionuese. Elementi i rrezikut dhe potenciali për një fitore të rëndësishme mund të krijojnë një ndjenjë emocioni dhe emocioni.
 • Përdorimi i njohurive sportive: Për disa, bastet sportive ofrojnë një mundësi për të aplikuar njohuritë dhe ekspertizën e tyre në një sport të caktuar. Ata besojnë se të kuptuarit e tyre për lojën dhe ndërlikimet e saj mund t'u japë atyre një avantazh në marrjen e vendimeve të informuara të basteve.
 • Ballafaqimi me rrezikun: Disa individë tërhiqen nga rreziku i qenësishëm i përfshirë në bastet sportive. Ata gëzojnë sfidën e marrjes së vendimeve të llogaritura në një mjedis të pasigurt dhe përqafojnë uljet dhe ngritjet që vijnë me të.

Ndërsa këto motivime mund të duken të padëmshme dhe madje të këndshme, është thelbësore të pranohet se ato gjithashtu mund të kontribuojnë në rreziqet e mundshme që lidhen me bastet sportive. Eksitimi dhe emocioni, së bashku me dëshirën për të fituar, ndonjëherë mund t'i çojnë individët në një rrugë të rrezikshme.

Si mund të na mashtrojë mendja kur bëjmë bast

Kur bastojmë në sport, mendjet tona ndonjëherë na mashtrojnë për shkak të disa shkurtoreve mendore që përdorim, shpesh pa e kuptuar fare. Le të shqyrtojmë disa mënyra të zakonshme se si mendimet tona mund të anojnë kur vendosim baste:

Besimi "Fati i keq do të ndryshojë"

Kjo është kur njerëzit mendojnë se nëse diçka ka ndodhur shumë kohët e fundit, nuk do të ndodhë më së shpejti. Ashtu si të mendosh që një monedhë e rrokullisur që bie mbi kokat pesë herë, do të thotë se ka më shumë gjasa të jetë bishti tjetër. Por në të vërtetë, çdo rrokullisje është gjëja e tij, nuk ndikohet nga ajo që ka ndodhur më parë.

Kurthi "Djathtas përballë meje"

Njerëzit shpesh marrin vendime bazuar në atë që është e freskët në kujtesën e tyre. Në bastet sportive, kjo do të thotë se nëse sapo keni parë një lojtar që shënon shumë pikë, mund të mendoni se do ta bëjë përsëri herën tjetër, duke harruar të marrë parasysh faktorë të tjerë.

Gabimi i "Përshtypjes së Parë"

Kjo ndodh kur njerëzit i kushtojnë shumë vëmendje informacionit të parë që marrin. Ashtu si nëse shanset thonë se një ekip është favorit për të fituar, njerëzit mund të qëndrojnë me atë ide dhe të injorojnë informacione të tjera që mund të ndryshojnë mendjen e tyre.

Ndjenja "Unë jam një ekspert"

Ndonjëherë njerëzit mendojnë se janë më të mirë në diçka se sa janë në të vërtetë. Në bastet sportive, kjo mund t'ju bëjë të mendoni se keni një pasqyrë të veçantë që ju bën më të prirur për të fituar. Ky besim i tepërt mund të çojë në baste dhe humbje të rrezikshme.

Ideja "Ajo që sapo ka ndodhur ka më shumë rëndësi"

Kjo është kur njerëzit mendojnë se ngjarjet më të fundit janë më të rëndësishmet. Ashtu si nëse një ekip sapo fitoi ndeshjen e tij të fundit me një diferencë të madhe, ju mund të vini bast që ata të fitojnë ndeshjen e radhës pa shikuar rekordin e tyre të përgjithshëm.

Këto janë vetëm disa mënyra se si truri ynë mund të na drejtojë gabim kur bastojmë në sport. Nëse jeni të vetëdijshëm për këto shkurtore dhe kurthe mendore, do të jeni më të mirë në marrjen e vendimeve bazuar në fakte dhe analiza reale, në vend që t'i lejoni këto paragjykime të prishin gjykimin tuaj.

Potenciali për varësinë ndaj lojërave të fatit

Ndërsa shumë njerëz bastojnë në sport vetëm për argëtim dhe pa probleme, disa mund të tërhiqen seriozisht. Kjo lloj tërheqjeje e fortë drejt kumarit, edhe kur është duke shkaktuar dëm, njihet si varësia ndaj kumarit. Është një gjendje aktuale ku njerëzit e kanë të vështirë të ndalojnë bastet, edhe nëse po humbasin para ose po u shkakton probleme në jetën e tyre.

Disa gjëra mund ta bëjnë dikë më shumë gjasa për t'u varur. Disa nga këto arsye janë në trupin dhe trurin tonë. Për shembull, mënyra se si është krijuar truri ynë mund t'i bëjë disa prej nesh më të tërhequr për të marrë rreziqe. Mund të ketë gjithashtu histori familjare që e bën dikë më të prirur ndaj varësisë. Nga ana mendore, nëse dikush ndihet i mërzitur ose i stresuar, ai mund të përdorë kumarin si një mënyrë për të përballuar, gjë që mund të rrisë rrezikun për t'u varur.

Në ditët e sotme, me rritjen e basteve në internet, është edhe më e lehtë të përfshihesh në lojërat e fatit. Ju mund të vini bast në çdo kohë dhe kudo, dhe kjo mund të çojë që disa njerëz të vënë bast shumë pa e kuptuar. Për shkak se është në internet dhe privat, të tjerët mund të mos e vënë re nëse dikush po bast shumë, duke e bërë të vështirë për të parë nëse është duke luftuar.

Gjithashtu, ne shohim kaq shumë reklama për baste dhe shumë njerëz flasin për të, gjë që mund ta bëjë atë të duket si një gjë normale për t'u bërë gjatë gjithë kohës. Kjo mund të ndikojë veçanërisht te të rinjtë që mund të mos i kuptojnë rreziqet. Kur përzieni bastet e rregullta me sfidën për të ditur se kur është shumë, kjo mund të çojë në telashe të mëdha parash, stres dhe probleme me familjen dhe miqtë.

Shenjat e varësisë nga bastet sportive

Është thelbësore të dallosh kur bastet sportive shkojnë nga një hobi argëtues në një problem. Këtu janë disa shenja të lehta për t'u kuptuar se dikush mund të jetë duke luftuar me varësinë nga bastet:

 1. Duke menduar për bastet gjatë gjithë kohës: Nëse dikush gjithmonë flet ose mendon për bastin e tij të fundit ose të ardhshëm, ose vazhdimisht zbulon mënyra për të pasur para për bast.
 2. Nevojë për të vënë bast më shumë për t'u ndjerë i emocionuar: Ashtu si disa njerëz kanë nevojë për më shumë kafe me kalimin e kohës për t'u ndjerë zgjuar, njerëzit me një problem bastesh mund të zbulojnë se duhet të vënë bast gjithnjë e më shumë para për të ndjerë të njëjtin emocion.
 3. Nuk mund të ndalet edhe nëse duan: Përpjekja për të vënë bast më pak ose për të hequr dorë, por nuk mundet, dhe ndjeheni keq ose në avantazh kur nuk bëni bast.
 4. Përpjekja për të fituar paratë e humbura: Nëse dikush gjithmonë përpiqet të rifitojë atë që ka humbur, pa menduar për tablonë më të gjerë dhe sa po humbet në përgjithësi.
 5. Bast për të harruar problemet: Disa njerëz mund të përdorin bastet si një mënyrë për të harruar shqetësimet e tyre ose për t'u ndjerë më mirë kur janë të trishtuar ose të stresuar.
 6. Mbajtja e basteve sekret: Fshehni se sa janë duke vënë bast, apo edhe se ata janë duke vënë bast fare, për të shmangur që dikush t'i zbulojë ose përpiqet t'i ndihmojë ata.
 7. Jeta po bëhet e çrregullt për shkak të basteve: Nëse bastet po shkaktojnë probleme si mungesa e punës, mosmarrëveshjet me të dashurit ose futja në telashe me para.

Nëse këto gjëra duken si ju ose dikush që njihni, është thelbësore të flisni me dikë ose të gjeni ndihmë. Ka profesionistë dhe grupe që dinë për varësinë e lojërave të fatit dhe mund të ofrojnë këshilla ose mbështetje.

Image

Baste sportive të përgjegjshme

Ndërsa rreziqet e mundshme që lidhen me bastet sportive janë reale, praktikat e përgjegjshme të lojërave të fatit mund të ndihmojë në zbutjen e këtyre rreziqeve. Këtu janë disa udhëzime për të promovuar baste sportive të përgjegjshme:

 • Vendosni dhe qëndroni pas një buxheti: Vendosni një buxhet për lojërat e fatit dhe vendosni bast vetëm atë që mund të përballoni të humbni. Shmangni ndjekjen e humbjeve ose rritjen e basteve përtej kufijve tuaj të paracaktuar.
 • Edukoni veten: Mësoni për shanset, strategjitë dhe probabilitetet e përfshira në bastet sportive. Zhvilloni një kuptim solid të sporteve dhe skuadrave për të cilat jeni duke vënë bast.
 • Praktikoni vetëkontrollin: Njihni shenjat e sjelljes impulsive dhe merrni vendime të ndërgjegjshme bazuar në analiza racionale dhe jo në emocione apo instinkt.
 • Merrni pushime: Vendosni kufij kohorë për aktivitetet tuaja të lojërave të fatit dhe bëni pushime të rregullta për të mbajtur një ekuilibër të shëndetshëm në jetën tuaj.
 • Kërkoni mbështetje: Nëse mendoni se zakonet tuaja të lojërave të fatit po bëhen problematike ose po shkaktojnë shqetësime, kontaktoni linjat e ndihmës, grupet mbështetëse ose profesionistët e shëndetit mendor të specializuar në varësinë ndaj lojërave të fatit.
 • Shmangni Ndjekjen e Humbjeve: Pranoni që humbjet janë pjesë e lojërave të fatit dhe rezistoni tundimit për të ndjekur humbjet duke vendosur baste më të mëdha ose më të rrezikshme. Në vend të kësaj, përqendrohuni në marrjen e vendimeve të informuara dhe racionale.
 • Ruajtja e Perspektivës: Mos harroni se bastet sportive duhet të jenë një formë argëtimi dhe jo një mjet për të zgjidhur problemet financiare ose për të arritur përmbushjen emocionale.

Duke adoptuar praktika të përgjegjshme të lojërave të fatit dhe duke qëndruar të ndërgjegjshëm për rreziqet e mundshme, ju mund të shijoni bastet sportive si një aktivitet argëtues dhe i kontrolluar.

konkluzioni

Bastet sportive janë një aktivitet kompleks dhe i shumëanshëm që angazhon individë si në nivelin emocional ashtu edhe në atë kognitiv. Kuptimi i psikologjisë pas basteve sportive mund të hedhë dritë mbi motivimet, paragjykimet dhe rreziqet e mundshme që lidhen me këtë formë të lojërave të fatit. Duke njohur ndikimin e paragjykimeve njohëse, duke qenë të vetëdijshëm për shenjat e varësisë dhe duke praktikuar kumarin e përgjegjshëm, individët mund të përfshihen në baste sportive në një mënyrë që i jep përparësi kënaqësisë duke minimizuar dëmin e mundshëm.

Çfarë janë bastet sportive?

Bastet sportive janë një mënyrë se si njerëzit përpiqen të parashikojnë rezultatet e lojërave sportive, të tilla si rezultati i një ndeshje futbolli ose pikët e shënuara në një ndeshje basketbolli, dhe të vënë para në këto parashikime.

Pse më shumë njerëz kanë filluar të bastojnë në sport kohët e fundit?

Me legalizimin në rritje të basteve sportive dhe rritjen e platformave të basteve në internet, më shumë njerëz e kanë gjetur të lehtë dhe të arritshëm të bastojnë në lojërat sportive.

Cilat janë disa motive të zakonshme për bastet sportive?

Arsyet përfshijnë rritjen e eksitimit të shikimit të lojërave, lidhjen me miqtë dhe familjen përmes basteve miqësore, emocionin e kumarit, aplikimin e njohurive sportive të dikujt dhe shijimin e elementit të rrezikut.

Si mund të na mashtrojë mendimi ynë kur bëjmë baste në sport?

Mendjet tona mund të bien në gracka të ndryshme si të besuarit se fati i keq do të ndryshojë, duke i dhënë shumë rëndësi ngjarjeve të fundit, duke qenë të sigurt në ekspertizën tonë dhe duke i dhënë shumë peshë përshtypjeve të para.

Cili është besimi "Fati i keq do të ndryshojë"?

Është supozimi se nëse një rezultat i caktuar ka ndodhur shpesh, ka më pak gjasa të ndodhë herën tjetër, gjë që nuk është gjithmonë e saktë, veçanërisht në ngjarje që janë të pavarura nga njëra-tjetra si rrokullisjet e monedhave.

Pse bastet në internet mund të kontribuojnë në varësinë ndaj lojërave të fatit?

Lehtësia e basteve në çdo kohë dhe kudo mund të çojë në kumar më të shpeshtë. Privatësia e platformave në internet gjithashtu mund t'i lejojë individët të fshehin shtrirjen e basteve të tyre, duke e bërë të vështirë për të tjerët të vërejnë nëse dikush është duke luftuar.

Cilat janë disa shenja paralajmëruese të varësisë ndaj basteve sportive?

Mendimet e vazhdueshme rreth basteve, nevoja për të vënë baste në rritje të shumave, pamundësia për të ndaluar bastet, përpjekja gjithmonë për të rikuperuar paratë e humbura, përdorimi i basteve si një shpëtim, fshehja e zakoneve të basteve dhe ndërprerjet në jetën e përditshme për shkak të basteve janë disa flamuj të kuq.

Si mund të praktikoni baste sportive të përgjegjshme?

Vendosja e një buxheti, edukimi i vetes për shanset dhe strategjitë e basteve, praktikimi i vetëkontrollit, marrja e pushimeve të rregullta, kërkimi i mbështetjes nëse është e nevojshme, shmangia e humbjeve dhe mbajtja e perspektivës janë të gjitha mënyra për të bastuar me përgjegjësi.

Çfarë duhet të bëjë dikush nëse dallon shenja të varësisë ndaj lojërave të fatit tek vetja apo tek të tjerët?

Është jetike të kërkoni ndihmë ose të flisni me dikë. Ka profesionistë dhe grupe që specializohen në varësinë e lojërave të fatit dhe mund të ofrojnë këshilla dhe mbështetje.

Tërheqja e basteve sportive është e pamohueshme. Eksitimi i lojës, mundësia e një fitoreje të madhe dhe rritja e aplikacioneve të basteve sportive e kanë bërë më të lehtë për këdo mbi 18 vjeç që t'i bashkohet aksionit. Ndërsa nuk ka asnjë formulë të garantuar për sukses, bastorët me përvojë betohen për disa këshilla të basteve sportive. Por ashtu siç ka truke për të rritur shanset tuaja për të fituar, ka edhe gracka që mund të shkatërrojnë lehtësisht kërkimin tuaj për suksesin e basteve sportive.

Shfaq më shumë

Nëse e keni gjetur ndonjëherë veten duke shfletuar platformat e basteve sportive, mund të keni hasur në një term që është i preferuar në mesin e shumë lojtarëve: bastet akumuluese. Në mënyrë të veçantë, në fushën e futbollit ose atë që njihet më gjerësisht si futboll, këto baste shpesh quhen akumulues futbolli. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se çfarë është një bast akumulues, si funksionon dhe do të ofrojmë disa këshilla për akumuluesin e futbollit. Qëllimi ynë është t'ju armatosim me këshillat më të mira të akumulatorit sot, në mënyrë që të mund të bëni parashikimet më të informuara të mundshme të akumuluesit.

Shfaq më shumë