Rezervimet më të njohura në Maqedonia

Bastet sportive në Maqedoni janë ende në rritje dhe lojtarët duhet të jenë të interesuar se si industria vazhdon të evoluojë për të informuar kumarin e tyre. Bastet online për herë të parë u shpallën të ligjshme në vitin 2013, ndonëse asnjë licencë nuk u lëshua deri në vitin 2014. Që nga viti 2021, industria ishte plotësisht e rregulluar dhe shumë bastevënës tani ofrojnë shërbimet e tyre lirisht për maqedonasit.

Futbolli është sporti më popullor në vend, i ndjekur nga basketbolli, ndërsa volejbolli vjen në vendin e tretë. Turneu Euro 2020 ishte një përparim për Maqedoninë kur kombëtarja e futbollit u kualifikua në Kampionatin Evropian të UEFA-s. Pavarësisht se debutoi 20 vjet më parë, Goran Pandev shënoi golin e parë për Maqedoninë në Euro 2020.

Rezervimet më të njohura në Maqedonia
Historia e basteve në Maqedoni

Historia e basteve në Maqedoni

Si rezultat, shumë banorë filluan të shfaqnin interes për bastet e futbollit. Shumica e librave sportiv në Maqedoninë e Veriut vijnë si aplikacione celulare, duke i lejuar bastuesit të shijojnë bastet sportive në lëvizje. Një teknologji e tillë u mundëson lojtarëve të vënë bast nga kudo që të jenë për sa kohë që ka një lidhje interneti.

Shumica e aplikacioneve janë të dizajnuara për pajisjet Android dhe iOS, por versionet e tyre në internet janë të aksesueshme nëpërmjet shfletuesve celularë dhe kompjuterëve desktop. Faqet kryesore të basteve sportive të listuara këtu do t'i ndihmojnë lojtarët të zgjedhin më të përshtatshmet. Gjithçka që nevojitet është të klikoni lidhjen e disponueshme dhe ajo do ta drejtojë përdoruesin në faqen kryesore të librit.

Pikat e basteve dhe basteshkruesit kanë qenë të ligjshme në Republikën e Maqedonisë së Veriut që nga viti 1991. Në vitin 1991, Maqedonia e Veriut shpalli pavarësinë nga Jugosllavia dhe filloi një rrugëtim drejt rritjes së qëndrueshme ekonomike. Ndërsa shteti vazhdoi të zhvillohej, industria e lojërave të fatit fitoi shumë tërheqje.

Legjislacioni i lojërave të fatit u prezantua për herë të parë në 1997, por ishte i paqartë. Kompanitë e specializuara në ngjarje sportive prezantuan për herë të parë shërbimet e tyre të basteve në vitin 1999. Tregu i basteve mbeti një zonë gri për një kohë derisa Ligji për lojërat e fatit dhe lojërat zbavitëse u propozua në 2011 dhe u miratua në 2013.

Në vitin 2014 u legalizuan lojërat e fatit online, por vetëm për llotaritë. Me asistencën teknike nga ISP-të, qeveria do të bllokonte faqe specifike ndërkombëtare bastesh. Por kjo nuk i pengoi maqedonasit të bastnin në ato vende. Ata përdorën VPN për të anashkaluar kufizimin.

Bastet sportive online në Maqedoni nuk ishin të rregulluara deri në vitin 2020, kur autoritetet filluan të lëshojnë licenca për faqet e librave sportiv. Ligji për lojërat e fatit u ndryshua në të njëjtin vit për të frenuar problemin e lojërave të fatit, veçanërisht për shkak të pandemisë globale që detyroi shumë maqedonas të qëndrojnë brenda.

Historia e basteve në Maqedoni
Një monopol shtetëror

Një monopol shtetëror

Që nga viti 2014, bastet online ishin një monopol i kontrolluar nga Videollotaria Kombëtare, kështu që asnjë operator privat nuk lejohej të ofronte shërbime bastesh përmes internetit. Qeveria monopolizoi lojërat e fatit në internet duke hyrë në një marrëveshje biznesi me Casinos Austria. Ky i fundit zotëronte 49%, ndërsa shteti kontrollonte pjesën tjetër (51%).

Ndërmarrja e përbashkët përbënte një sistem të terminaleve të lotarisë video dhe rrjeteve online të lotove. Platformat e tyre online ofruan lojëra kazino dhe mundësi bastesh sportive gjithashtu. Vlen të theksohet se Bashkimi Evropian nuk i lejon monopole të tilla. Pra, kur Maqedonia u bashkua zyrtarisht në BE në vitin 2020, Videollotaria Kombëtare u bë e paarsyeshme.

Një monopol shtetëror
Bastet në ditët e sotme në Maqedoni

Bastet në ditët e sotme në Maqedoni

Bastet sportive në Maqedoni në përgjithësi quhen vetëm baste. Një përqindje e konsiderueshme e tifozëve të basteve sportive përbëhet nga të rinj. Popullsia mashkullore shpenzon shumë kohë duke diskutuar ngjarjet atletike në kafenetë sportive. Ministria e Financave njeh 11 basteshkruesit e licencuar, shumica e të cilëve janë të vendosur në kryeqytetin Shkup.

Zinxhirët e njohur përfshijnë Sport Life, Evro dhe Barsa. Në zona të banuara funksionojnë edhe pika të tjera bastesh. Ato përmbajnë sallone ku lojtarët mund të shikojnë ngjarje sportive drejtpërdrejt në televizion. Ata gjithashtu kanë opsione të tjera të lojërave të fatit, të tilla si lojëra tavoline dhe automate. Maqedonia mbështet industrinë e librave pasi është një burim i rëndësishëm i të ardhurave, duke gjeneruar rreth 3 milion denarë maqedonas (MKD) çdo vit.

Bastet sportive online janë të njohura në Maqedoni, veçanërisht në futboll. Për fat të mirë, basteshkruesit online janë të ligjshëm edhe pse operojnë nën një monopol shtetëror që i kufizon lojtarët në disa mënyra, p.sh., ata lejojnë baste vetëm për një numër të kufizuar sportesh.

Pavarësisht statusit të tyre ekonomik, një numër i madh maqedonasish luajnë lojëra fati rregullisht. Meqenëse vetëm disa faqet e basteve sportive janë të licencuar për të operuar në nivel lokal, shumica e lojtarëve zgjedhin të bastojnë në libra sportive të huaja. Faqet në det të hapur janë më tërheqëse falë tregjeve më të gjera të basteve, shanset më të larta dhe bonuset bujare.

Bastet në ditët e sotme në Maqedoni
E ardhmja e basteve në Maqedoni

E ardhmja e basteve në Maqedoni

Tani që bastet në internet janë të ligjshme në Maqedoni, lojtarët mund të luajnë kumar në çdo prezantues. E vetmja gjë që ka nevojë për përmirësim është peizazhi ekzistues. Qeveria duhet t'i japë fund monopolit dhe të lejojë librat e ligjshëm të sporteve të përfshijnë më shumë opsione të basteve sportive. Në këtë mënyrë, shteti do të fitojë më shumë të ardhura përmes taksave dhe do të inkurajojë konkurrencën.

Ndërsa faqet e basteve sportive që pranojnë maqedonasit rriten, aplikacionet dixhitale po e bëjnë përvojën celulare më të këndshme. Ndërsa pajisjet portative vazhdojnë t'i japin basteve sportive një terren në të gjithë Maqedoninë, ato kërcënojnë dyqanet fizike të basteve, të cilat së shpejti mund të dalin nga industria. Ky është vetëm një fillim; Rritja eksponenciale e pret industrinë.

Tregu i lojërave të fatit në Maqedoni ka të ngjarë të marrë rrjedhën basteshkruesit britanikë për sa i përket basteve. Librat sportive në Mbretërinë e Bashkuar kanë një gamë të gjerë bastesh sportive të personalizuara, ku lojtarët mund të dizajnojnë se si të bastojnë. Për shembull, ata mund të zgjedhin një ekip, lojë ose rezultat të caktuar edhe nëse nuk është renditur në faqe. Shpresojmë se maqedonasit së shpejti do të jenë në gjendje të pengojnë pikërisht atë që duan.

E ardhmja e basteve në Maqedoni
A janë të ligjshëm basteshkruesit në Maqedoni?

A janë të ligjshëm basteshkruesit në Maqedoni?

Bastet online në Maqedoni janë të lejuara me ligj dhe pothuajse 50% e qytetarëve janë të përfshirë në një lloj bastesh. Vetëm dy libra sportive online janë të licencuara dhe të rregulluara nga Ministria e Financave. Bastet e disponueshme ofrohen nga një monopol, dhe kështu shumica e bastorëve preferojnë faqet ndërkombëtare.

Mosha minimale për baste është 18 vjeç. Çdo fitim mbi 5 denarë nga një librari të licencuar i nënshtrohet një tatimi prej 10%, ndërsa operatorët paguajnë 20% të të ardhurave të tyre bruto. Të gjitha llojet e sporteve të gjakut, të tilla si ndeshjet me dema dhe gjelat, janë të ndaluara sepse konsiderohen si mizori ndaj kafshëve. Në mënyrë të ngjashme, bastet për të njëjtën gjë konsiderohen të paligjshme.

Të gjitha licencat e basteve sportive duhet të merren nga Ministria e Financave. Operatorët duhet të kontaktojnë autoritetet përpara se të krijojnë ndonjë firmë bastesh brenda vendit. Plus, faqet e tyre të internetit duhet të jenë të dizajnuara në anglisht. Reklamuesit zakonisht i nënshtrohen inspektimit siç kërkohet nga Ligji për Mbikëqyrjen e Inspektimit.

Licenca e librave është e vlefshme për gjashtë vjet dhe ofrohet për një vend të caktuar. Nuk ka asnjë licencë të pavarur për një libër sportiv në internet, por rrugët me bazë tokësore lejohen të kryejnë operacionet e tyre përmes internetit që nga viti 2020.

A janë të ligjshëm basteshkruesit në Maqedoni?
Legjislacioni i basteve në Maqedoni

Legjislacioni i basteve në Maqedoni

Qeveria e Maqedonisë lejon të gjitha format e lojërave të fatit, por ato duhet të ndjekin rregulla specifike. Ministria e Financave mbikëqyr si aktivitetet në tokë ashtu edhe ato online. Megjithatë, licencat zyrtare të lojërave të fatit për librat sportiv, kazinotë dhe llotaritë duhet të miratohen nga qeveria federale.

Kazinotë në internet janë gjithashtu të ligjshme, por ofertat janë të kufizuara për një operator shtetëror. Shumica e lojtarëve të lojërave ende zgjedhin faqet ndërkombëtare të kazinove për mundësi më tërheqëse. Gjithashtu, pokeri është i ligjshëm dhe organizohet nga Federata Maqedonase e Pokerit në nivel sportiv. Megjithatë, nuk ka faqe të specializuara në poker; prandaj shumica e kumarxhinjve aksesojnë lojën në faqet në det të hapur.

Lotaria maqedonase, e cila drejtohet nga Lotarija na Makedonija, ka një histori të gjatë që daton që nga viti 1972. Organizata drejton edhe lojëra loto online, edhe pse çmimet e tyre xhekpot nuk janë aq të mëdha sa ato të kompanive ndërkombëtare. Legjislacioni i lojërave të fatit në Maqedoni e lejon bingon online, veçanërisht variantin e bingos televizive.

Videollotaria Shtetërore nuk ka nisur ende bingo në internet, por shumë lojtarë mund të hyjnë në këtë lojë nga faqet e internetit të kazinove të huaja. Sportet Ditore Fantasy Online (DFS) nuk janë të rregulluara dhe debati për ligjshmërinë e këtyre lojërave po vazhdon. Duke qenë se bastet sportive janë legalizuar, ka gjasa që DFS të legalizohet në të ardhmen e afërt.

Legjislacioni i basteve në Maqedoni
Aktet e basteve në Maqedoni

Aktet e basteve në Maqedoni

Të gjitha llojet e lojërave të fatit rregullohen nga Ligji për lojërat e fatit dhe lojërat argëtuese. Akti u botua më 5 korrik 2017 në gazetën kombëtare. Akti rregullator lejon aktivitetet e basteve online dhe offline. Seksioni 10 i të njëjtit ligj përcakton një sërë masash për mbrojtjen e klientit.

Protokollet nuk identifikohen me tregjet evropiane, megjithatë. Çdo operator i basteve online duhet të hartojë rregulla për të ruajtur sigurinë e transaksioneve të basteve online, procesin e regjistrimit, programet kompjuterike dhe monitorimin. Atyre u kërkohet gjithashtu të respektojnë procedurat KYC për të treguar vendndodhjen, identitetin dhe detajet financiare të bastorëve.

Ligji për lojërat e fatit kërkon gjithashtu që operatorët e basteve të krijojnë një program për lojërat e fatit të përgjegjshëm. Ata kanë mandatin të kufizojnë llojin e lojës, numrin e basteve dhe sasinë e parave që lojtarët mund të shpenzojnë në faqet e tyre. Për shkak se nuk përfshihet asnjë treg interaktiv komercial, licencat e basteve sportive në internet nuk ekzistojnë.

Qeveria maqedonase kishte lejuar më parë faqet e huaja të funksionojnë lirshëm (me kusht që ato të investojnë 6 milionë euro si investim kapital) derisa të futet Ligji për lojërat e fatit. Më vonë, ligjvënësit bllokuan faqet e internetit offshore sepse po shfrytëzonin tregun vendas.

Aktet e basteve në Maqedoni
Lojërat e preferuara të lojtarëve maqedonas

Lojërat e preferuara të lojtarëve maqedonas

Opsionet e preferuara të basteve sportive për maqedonasit përfshijnë:

  • Futbolli
  • Volejboll
  • Mundje
  • Karate
  • Hendboll

Futbolli

Futbolli është basti më i madh për lojën sportive në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Në vitin 2009, ekipi kombëtar i futbollit i Maqedonisë mori pjesë në një ndeshje ekspozite së bashku me kampionët e tjerë evropianë për të shënuar njëqindvjetorin në terrenin e saj. Në atë kohë, Goran Pandev shënoi dy gola gjatë pjesës së parë.

Basketboll dhe hendboll

maqedonase basketbolli Për herë të parë hyri në FIBA në vitin 1993, dhe ekipet kombëtare që atëherë kanë konkurruar tre herë në Eurobaskets. Performanca e tyre më e mirë u regjistrua në vitin 2011 kur ata përfunduan në vendin e katërt. Hendboll është opsioni tjetër i njohur i basteve. Popullariteti i saj u rrit në vitin 2002 kur Kometal Shkupi, ekipi i femrave, fitoi Kupën Evropiane për Ligën e Kampionatit të Grave. Më pas, në vitin 2008, në vend u zhvillua Kampionati Evropian i Hendbollit për Femra, ku kombëtarja doli në pozitën e shtatë.

Maratona e notit dhe Olimpiada

Gjatë verës, maratonat e notit mbahen në liqenin e Ohrit, ndërsa skijimi është sporti kryesor dimëror në vend. Maratona e notit e Ohrit përfshin notarët më të mirë të vendit. Maqedonia gjithashtu ka një aksion në Olimpiada, kështu që çdo mundësi për të vënë bast në këto lojëra vlerësohet shumë nga lojtarët e banimit. Medalja e parë olimpike që u fitua ishte në vitin 1956 kur vendi ishte ende nën Jugosllavinë. Blagoja Vidinić, portieri i atëhershëm, mori medaljen e argjendtë.

Lojërat e preferuara të lojtarëve maqedonas
Mënyrat e pagesës në Maqedoni

Mënyrat e pagesës në Maqedoni

Të dish se si të ngarkosh një llogari bastesh me para dhe të tërheqësh fitimet është thelbësore për një përvojë të këndshme bastesh. Për të mbetur konkurrues në industri, faqet e basteve sportive për maqedonasit u ofrojnë bastorëve mënyrat e sigurta të pagesës. Pranohen kartat e kreditit dhe të debitit të MasterCard, American Express dhe Visa.

American Express është një sistem global i transferimit të parave që ofron transaksione të shpejta dhe të lehta. MasterCard është shumë i sigurt dhe i përshtatshëm, po ashtu edhe Visa. Një gjë e zakonshme me këto karta është se ato përfshijnë futjen e numrit të kartës, kodit CVV dhe datës së skadencës. Kjo do të thotë që identiteti i lojtarit ekspozohet në librin sportiv kur vendosni baste me para të vërteta.

Alternativa të tjera të përshtatshme janë teli bankar, ecoPayz, Skrill, PayPal dhe Neteller. PayPal është i koduar dhe më i lehtë për t'u përdorur. Është një portofol i përsosur elektronik për të kursyer para. Përveç platformave vendase, shumë rezervistë ndërkombëtarë online pranojnë denarë. Disa mënyra pagese kanë kufij më të ulët ose më të lartë të transaksionit. Prandaj, është e domosdoshme të dini se si t'i përdorni ato për baste.

Mënyrat e pagesës në Maqedoni
Pyetjet e shpeshta

Pyetjet e shpeshta

A është e mundur të vësh bast përmes smartphone?

Po. Shumica e bastebërësve online kanë një version aplikacioni që lojtarët mund ta shkarkojnë në telefonat e tyre celular. Ato vijnë gjithashtu në faqet e internetit të gatshme për celular që funksionojnë në mënyrë të përsosur në shfletuesit celularë.

Ku mund të vendosni një bast sportiv në internet?

Në Maqedoninë e Veriut ka shumë faqe për baste për sportet. Është mirë të kontrolloni legjitimitetin e operatorit përpara se të regjistroheni. Vetëm disa rezervistë janë të licencuar në vend, ndërsa mijëra të tjerë rregullohen nga juridiksione të huaja.

A mund të arkëtohet bonusi i mirëseardhjes?

Nuk mund të arkëtohet menjëherë sepse prezantuesit kërkojnë që lojtarët të përmbushin kërkesat specifike në fillim. Pasi të plotësohen kushtet e bastit, paratë e bonusit mund të tërhiqen së bashku me çdo fitim shtesë.

A kapen maqedonasit për baste në faqet offshore?

Jo. Ligji për lojërat e fatit në Maqedoni është mjaft liberal dhe qeveria nuk i ndjek penalisht lojtarët që regjistrohen në faqet jashtë shtetit. Megjithatë, ligjvënësit kanë vendosur masa për të kufizuar operatorët e paligjshëm të lojërave.

A duhet të paguajnë taksën lojtarët maqedonas pas fitores?

Ata që vendosin baste në libra sportive të licencuara në vend duhet të paguajnë 10% të fitimeve të tyre si taksë. Fitimet nga rezervistët e tjerë nuk i nënshtrohen kësaj takse.

Pyetjet e shpeshta