Koeficientët e basteve

March 1, 2023

Shpjegohen lloje të ndryshme të gjasave të basteve

Ardit Krasniqi
WriterArdit KrasniqiWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Ju duhet të kuptoni shanset përpara se të filloni të bastni në çdo nivel. Të kuptuarit e koeficienteve më të zakonshme të basteve dhe si të lexoni dhe kuptoni formatet e tyre të ndryshme është thelbësore për vendosjen e basteve të arsimuara.

Shpjegohen lloje të ndryshme të gjasave të basteve

Shanset thyesore (britanike), shanset dhjetore (evropiane) dhe shanset e linjës së parasë (amerikane) janë tre sistemet më të zakonshme për përfaqësimin e koeficienteve të basteve. Këto janë thjesht mënyra alternative për të shfaqur shanset identike dhe nuk ka asnjë ndryshim në pagesat që rezultojnë nga përdorimi i secilës metodë. Pra, probabilitetet e ngjarjeve mund të shprehen në cilindo nga formatet e paraqitura më sipër thjesht duke ndryshuar shumëzuesin e gjasave.

Le të zhytemi në udhëzuesin tonë të ekspertëve mbi shanset e basteve për t'ju përgatitur për tuajin udhëtim bastesh online.

Si funksionojnë shanset fraksionale ose britanike

Përdorimi i probabiliteteve fraksionale (të njohura edhe si shanset "British, "UK" ose "tradicionale") është shanset më të njohura të basteve në internet mes basteshkruesve britanikë dhe irlandezë. Zakonisht, këto shprehen me një vijë të pjerrët (/) ose një vizë (-).

Një format i pjesshëm i koeficienteve të basteve prej shanset 6/1 (gjashtë me një) do të tregonte se ju do të bënit 6$ për çdo 1$ të vënë bast dhe do të kthenit 1$ tuaj (dmth., shumën që keni vënë bast).

Kjo është përqindja e pagesës, kështu që nëse shanset do të ishin 1 me 6, ju do të fitonit 6$ dhe do të rimerrnit aksionin tuaj 1$ për një total prej 7$. Një bast i suksesshëm prej 10 dollarësh në 6/1 do të kthente 70 dollarë (60 dollarë fitim plus 10 dollarë aksione).

Rendimenti i plotë (i mundshëm) i një aksioni mund të shprehet si Tp= S(ND)+S

ku:

 • Tp është pagesa e plotë
 • S është shuma e aksioneve
 • ND është numëruesi/emëruesi i formateve fraksionale të koeficienteve të basteve (28/6, për shembull).

Le të themi se këto tre organizata janë favoritët për të fituar finalet e NBA 2022:

 • Miami Heat: 13/5
 • Golden State Warriors: 9/2
 • LA Lakers: 7/1

Është e lehtë të shihet se Heat janë të favorizuar, ndërsa Warriors dhe Lakers kanë shanse më të gjata të basteve online për të fituar. Nëse vini bast se Miami do të fitojë kampionatin, do të mblidhni 13 dollarë për çdo 5 dollarë që rrezikoni. Nëse, nga ana tjetër, Golden State do të fitonte, ju do të merrnit 9 dollarë për çdo 2 dollarë që rrezikonit. Nëse vini bast te Lakers dhe fitoni, do të mblidhni 7 dollarë kundrejt çdo 1 dollarësh të bastuar.

Në hipotezën e mësipërme, një bast prej 100 dollarësh për fitoren e Miami Heats do të kthente investimin tuaj origjinal plus një fitim 260 dollarë (100 dollarë x (13/5)), për një total prej 360 dollarë. Sidoqoftë, nëse vini bast 100 dollarë në Golden State për të fituar, mund të fitoni 450 dollarë (100 dollarë x (9/2)) mbi bastin tuaj origjinal prej 100 dollarësh për një total total prej 550 dollarësh.

Nëse Milwaukee do të largohej nga trazirat, fitimet tuaja do të rriteshin në 700 dollarë (100 dollarë x (7/1)). Kthimi i bastit të parë prej 100 dollarësh do ta sillte fitimin në 800 dollarë.

Si funksionojnë shanset evropiane ose dhjetore

Shanset dhjetore, të njohura shpesh si shanset "evropiane", "dixhitale" ose "kontinentale", përdoren gjerësisht si shanse bastesh për sportet në Australi, Zelandën e Re dhe Kanada. Këto janë më pak të ndërlikuara dhe më të drejtpërdrejta. Duke hedhur një vështrim në shanset, mund të dalloni se cilët janë favoritët dhe të dobëtit.

Shanset dhjetore shprehen si përqindje dhe përdoren për të llogaritur fitimet e mundshme për bast dollar. Nëse shanset shfaqen si dhjetore, pagesa, jo marrja, do të jetë ajo shumë. Kështu, nuk ka nevojë të ri-shtoni aksionin tuaj në shumën përfundimtare të pagesës, sepse ai tashmë është i përfshirë.

Rendimenti i plotë (i mundshëm) i një aksioni mund të shprehet si Tp = SD 

ku:

 • Tp është fitimi i përgjithshëm
 • S është shuma e aksioneve
 • D është tek dhjetori

Merrni si shembull Kampionatin Botëror të League of Legends 2023.

 • DRX: 4.00
 • T1: 1.3

Shanset për të fituar tregohen më poshtë në lidhje me shumën për bast dollar. Ju mund të fitoni 400 dollarë (100 dollarë x 4,00) nëse vendosni bast 100 dollarë në DRX për të fituar Kupën e Summoner's. Ka pasur një investim fillestar prej 100 dollarësh. Kështu, fitimi neto ishte 300 dollarë.

Ju mund të prisni një kthim prej 130 $ (100 $ x 1.3) nëse vendosni bast 100 $ në T1. Një fitim neto prej $30 merret duke zbritur investimin fillestar prej $100 nga kthimi total.

Bazuar në këto shanse, është e qartë se lojtarët e basteve kishin T1 të lidhur si skuadrën më të mundshme për të fituar. Konkurrentët e listuar kanë një shans më të ulët për të fituar dhe po marrin një rrezik më të madh nëse fitimi total (dmth, koeficienti dhjetor) është më i madh.

Si funksionojnë shanset amerikane ose të parave

Shanset e linjës së parave (ndonjëherë të njohura si shanset "Amerikane" ose "SHBA") përdoren gjerësisht si shanset e basteve për sportet në Shtetet e Bashkuara. Kur vini bast në një favorit, shanset shfaqen me një shenjë negative (-) pranë tyre për të treguar se sa para duhet të vihen për të fituar 100 dollarë. Shanset për të dobëtit kanë një simbol plus (+), që nënkupton një kthim të mundshëm për çdo 100 dollarë të bastit.

Le të përdorim një ilustrim për të kuptuar këtë:

Le të pretendojmë se një sajt bastesh në internet ka postuar shanset e mëposhtme të linjës së parave për një lojë futbolli midis Pittsburgh Steelers dhe Kansas City Chiefs.

 • Çeliqet: +585
 • Shefat: -760

Libri i sporteve vendosi një probabilitet shumë më të vogël (rreth 15%) që Steelers të fitonte lojën, siç shihet nga fakti që krijuesi i basteve kishte publikuar koeficientët +585. Pra, nëse doni të fitoni 585 dollarë, duhet të vini bast 100 dollarë në Steelers. Nëse Steelers mund të dalë me një fitore, ju do të merrni 585 dollarë plus bastin tuaj origjinal prej 100 dollarësh, për një total total prej 685 dollarësh.

Duke vënë baste mbi Kryesuesit, klubit me probabilitetin më të lartë të vlerësuar për të fituar lojën do t'i duhet një bast prej 760 dollarësh për të fituar 100 dollarë. Nëse Shefat fitojnë, ju do të mbledhni 860 dollarë (basti juaj origjinal prej 760 dollarësh plus fitimi juaj prej 100 dollarësh).

Me një përhapje kaq të madhe midis dy gjasave, është e qartë se Shefat kanë një shans më të mirë për të dalë në krye në këtë betejë.

Shtëpia fiton gjithmonë: çfarë do të thotë?

Shanset e treguara nuk përfaqësojnë kurrë gjasat ose mundësinë aktuale që një ngjarje të ndodhë (ose të mos ndodhë). Marzhi i fitimit të një basteshjeje futet në këto shanse, kështu që fituesi gjithmonë merr më pak se sa do të merrte nëse shanset pasqyronin me saktësi gjasat për të fituar.

Sportsbooks duhet të llogarisin shanset e basteve online që postojnë në mënyrë të tillë që të gjenerojnë një fitim, pavarësisht nga rezultati i veprimit. Kjo kërkon që libri sportiv të vlerësojë me saktësi probabilitetin ose mundësinë e vërtetë të një ndodhie. Për të ilustruar këtë pikë, le të shohim probabilitetin e konkluduar për çdo rezultat në lojën shembull më poshtë.

 • Ekipi A: -250 (probabiliteti i nënkuptuar = 71.43%)
 • Skuadra B: +200 (probabiliteti i nënkuptuar = 33.33%)

Vini re se shuma e këtyre probabiliteteve është 104,76% (71,43 + 33,33). A bie kjo në kundërshtim me kërkesën që totali i të gjitha probabiliteteve të jetë i barabartë me 100%? Kjo është për shkak se shanset e shfaqura nuk janë shanse të vërteta.

"Mbi-round", ose përqindja mbi 100%, është e ardhura e mundshme e prezantuesit nëse bastet pranohen në përmasat e duhura. Bastet në të dyja skuadrat kërkojnë një investim prej 104,76 dollarë për të fituar 100 dollarë.

Libërbërësi parashikon të marrë 104,76 dollarë dhe të paguajë 100 dollarë (përfshirë bastin), duke dhënë një fitim prej 4,5% (4,76/104,76) pavarësisht nga rezultati i lojës. Avantazhi i libralidhësit është faktorizuar në shanset.

Mendimet Përfundimtare

Leximi dhe kuptimi i shanseve të basteve në internet është thelbësor nëse dëshironi të jeni një lojtar i suksesshëm. Ju duhet të dini se si të konvertoni shanset nga një format në tjetrin, të interpretoni probabilitetet e konkluduara bazuar në shanset e treguara dhe të krahasoni shanset reale të një dukurie me ato të shfaqura. Pas kësaj, do të keni informacion të mjaftueshëm për të bërë një bast të informuar.

About the author
Ardit Krasniqi
Ardit Krasniqi
About

Ardit, një shqiptar i krenar, kombinon me mjeshtëri dashurinë e tij për lojrat e kazinos me aftësinë e tij gjuhësore. Si një lokalizues i udhëzimeve për kazino online, puna e tij është e pasur me nuancat kulturore.

Send email
More posts by Ardit Krasniqi

Të rejat e fundit

Gara emocionuese për Këpucën e Artë të Premierligës angleze: Kush do të pretendojë fitoren?
2024-04-13

Gara emocionuese për Këpucën e Artë të Premierligës angleze: Kush do të pretendojë fitoren?

Lajme